Routeplanning

Routeplanning
Het goed plannen en beheren van onderhoudsroutes is essentieel voor een geslaagde en winstgevende verhuring van mobiele toiletten. Hieronder vindt u nuttige strategieën voor elk van die aspecten..

Doeltreffende routeplanning
Iedere onderhoudsroute kan in overleg met de chauffeur vooraf worden gepland. Aangezien chauffeurs inzicht hebben in verkeerspatronen en afstanden, is het belangrijk hen te betrekken bij de planning. Aangezien de meeste units wekelijks worden onderhouden, is iedere chauffeur in staat 4 of 5 routes voor zijn rekening te nemen.

 

Om de meest doeltreffende routes te bepalen, vertrekt u van een kaart van het gebied en gebruikt u de volgende procedure:

 1. Bepaal de ligging van stortplaatsen
  Op iedere route moet zich minstens één geschikte stortplaats bevinden. De chauffeur stort het opgehaalde afval op het einde van de route en indien mogelijk, halfweg op de route. Het frequenter ledigen van de vrachtwagen:
  1. verhoogt de brandstofefficiëntie
  2. maakt het mogelijk kleinere voertuigen te gebruiken
  3. drukt de voertuigonderhoudskosten
 2. Breng de units in kaart (markeer units die meerdere onderhoudsbeurten vereisen met een specifieke kleur)
  Routes moeten worden uitgestippeld rekening houdend met de toiletinstallatiedensiteit. Met andere woorden, hoe korter de afstand tussen onderhoudsstops, hoe rendabeler de route.
 3. Goede routes moeten verkeersopstoppingen en piekuurfiles vermijden.
  Hoe sneller de chauffeur van de ene stop naar de andere rijdt, hoe rendabeler de route voor u is.
 4. Identificeer natuurlijke grenzen (rivieren, meren, bergen, enz.)
  Een goede route wordt uitgestippeld rekening houdend met natuurlijke grenzen. Dat helpt onnodige rijtijd en vertragingen tot een minimum te beperken.
 5. Bepaal de maximumrijafstand per dag
  400 kilometer zou de maximumrijafstand per dag moeten zijn ter voorkoming van vermoeidheid en ongevallen.
 6. Bepaal het aantal units dat kan worden onderhouden zonder de vrachtwagen te ledigen
  Normaal kan een chauffeur 30 tot 50 units per dag onderhouden.
 7. Teken routegrenzen met behulp van elastiekjes of garen met verschillende kleuren
  Er zijn twee basismethoden voor het uitstippelen van routes:
  1. Karwielmethode: Chauffeur verlaat de werkplaats en voert onderhoudsbeurten uit tot aan het verste onderhoudspunt en keert dan terug naar de werkplaats.
  2. Kandelaarmethode: Chauffeur verlaat de werkplaats en rijdt recht naar het onderhoudsgebied zonder onderweg onderhoud uit te voeren. De bestuurder voert het onderhoud in het gebied uit en keert terug.

 

Routes beheren
Uw routes zullen dagelijks veranderen, door bijkomende of wegvallende leveringen en pickups. De volgende richtlijnen kunnen u helpen uw routes efficiënter te beheren:

 

Om de meest efficiënte routes te bepalen, begint u met een kaart van het gebied en gebruikt u vervolgens de volgende procedure:

 1. Chauffeurs toewijzen aan routes
  Het is het meest efficiënt een bepaalde route altijd door dezelfde persoon te laten uitvoeren. De chauffeur wordt steeds beter vertrouwd met de wegen, de eventuele omleidingen en de algemene verkeersomstandigheden in het gebied.
 2. Bepalen van de meest doeltreffende manier om een route te rijden
  Het is altijd beter routes in een cirkelvormig patroon te rijden dan zigzag. Houd echter rekening met verschillen tussen afstanden in kilometer en afstanden in werkelijke rijtijd. Maak gebruik van de kennis van uw chauffeur in verband met werkelijke rijtijden om de meest efficiënte routes uit te stippelen.
 3. Bepalen van het aantal chauffeurs en routes
  Het aantal routes moet worden berekend op basis van de uren die men nodig heeft om alle units te onderhouden. Soms is het efficiënter een paar extra overuren te betalen dan een route of een chauffeur toe te voegen.
 4. Onderhouden van klantrelaties
  Klanten willen een probleemloze relatie met uw bedrijf. Dat betekent een constante, hoogwaardige service zonder "verrassingen". Daarom moet iedere route normaal zonder uitzondering iedere week op dezelfde dag worden gereden. U dient een "rampenplan" uit te werken om te garanderen dat alle units toch een onderhoudsbeurt krijgen in geval ziekte, voertuigpech, feestdagen, enz.

Bel voor meer informatie: +32 / 2 542 56 56